Eskişehir’de fay hattının yerinin belirlenmesini Büyükerşen engellemiş - Eskişehir eskisehirhaberler.com.tr Haber

Eskişehir’de fay hattının yerinin belirlenmesini Büyükerşen engellemiş

Eskişehir’de fay hattının yerinin belirlenmesini Büyükerşen engellemiş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde gerçekleştirilen basın toplantısında ESOGÜ hastanesi ile ilgili olarak bir süredir konuşulan ve gündeme getirilen depreme dayanıksız söylentileri yanıt bulurken toplantı da Osmangazi Üniversitesi içinden fay hattı geçiyor iddialarına da yaptığı sunumla Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel yanıt verdi.

Altunel bugüne kadar yaptıkları bilimsel çalışmaları anlatırken 2001 yılında hazırlanan ve Eskişehir’in aktif fayı olduğu iddia edilen çalışmanın ise bir çok konudan eksik kaldığının altını çizdi. Bu çalışmanın haricinde Osmangazi Üniversite kampüsünü detaylı olarak inceleyen bir ekibin hazırladığı çalışmanın da 2002 yılında ilgili bakanlıklarca onaylandığının vurgulayan Altunel, 2001 yılındaki hazırlanan çalışmanın bilimsel temellerden çok uzak olduğunu belirtti.

Bunun yanında Eskişehir’de aktif fay hattı olarak kabul edilen çalışmayla ilgili de eleştiri yapan Altunel, eğer böyle bir aktif fay hattı varsa Karabayır’da, Ihlamurkent’te hangi gerekçeyle nasıl yapılaşma izni verildi diyerek duruma dikkat çekti.

Büyükşehir beledeyise gerek yok dedi

Eskişehir’de aktif fay hattı var mıdır? Varsa nerededir? Konusunda çalışma yapmak için 2020 yılında Elazığ depreminden sonra Tübitak tarafından depremlere yönelik bir çağrı açıldığını belirten Altunel:

“Bunu söylemeliyim. Ben Eskişehirli değilim ama Eskişehir’de yaşıyoruz. Şu Eskişehir’de bu fayın nereden geçtiğini araştırıp, bu hizmeti buradaki vatandaşlarımıza sunalım. Dediğim gibi lojistik desteğe ihtiyaç var. Tübitak’a proje vermek için Odunpazarı Belediyesi’ne gittim önce. Dediler ki, tamam biz her türlü desteği veririz. Tepebaşı Belediyesi’ne gittim. Başkanın kendisiyle görüştüm, sağolsun “Hocam siz başlayın her türlü desteği veririz” dediler. Büyükşehir belediyesinden randevu talep ettim. Hoca, önce ne yapmak istediğini yazıyla bize bildirsin demiş. Biz de yazdık gönderdik. Başkan “Bu aşamada böyle bir çalışmaya gerek yoktur”.

Dolayısıyla lojistik desteği alamadığımızda, şimdi siz resimlerde görüyorsunuz. Asfaltı kıracaksınız, kanalizasyonu patlatacaksınız. Eğer belediye size destek vermezse bu çalışmaları yapmanız mümkün değildir. Böyle bir gelişme de oldu bilginiz olsun.” Dedi

Konuşmanın videosu:

 

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel” yaptığı sunumun tüm videosu: